Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis sed cursus sapien, vitae fringilla sem. Duis convallis vel nunc at laoreet.

 

Kvalifikācijas celšanas pasākums

Ilzes Kriķes foto un ceļojuma piezīmes.

2023. gada 13. aprīlī LPGA pārstāves Aija Kočina, Inguna Motte, Aija Spura, Mudīte Dzintare, Gaļina Ozerska, Ina Jurģe un Ilze Kriķe kopā ar mediju un tūrisma aģentūru pārstāvjiem pieņēma uzaicinājumu doties nelielā vienas dienas maršruta izpētes ekspedīcijā "Saules ceļš", kas ir Šauļu, Jonišķu un Jelgavas īstenots kopprodukts, kas ietver 20 dažādus tūrisma maršrutus Latvijā un Lietuvā. Mērķis - veicināt ceļotāju piesaisti visa gada garumā, kā arī atbalstīt vietējos pakalpojumu sniedzējus.

Šauļos jeb Saules pilsētā diena aizsākās uz ļoti saldas, pat mazliet dievišķas nots - iestiprinājušies ar rīta kafiju, devāmies ekskursijā pa šokolādes fabrikas "Rūta" muzeju, kas veltīts dievu dzērienam - šokolādei un fabrikas 110 gadu vēstures līkločiem. Muzejs piedāvā aizraujošas ekskursijas gan lieliem, gan maziem, kā arī šokolādes gatavošanas meistarklases. Slinkākie kārumnieki var šokolades našķus iegādāties turpat fabrikas veikaliņā.

Tūlīt pēc tam mūs laipni uzņēma kaimiņos esaošais pilsētas Baltu informācijas centrs, kas pārsteidza ar patiesi pārdomātu ekspozīciju par baltu vēsturi un tās unikalitāti. Katrs, kam vien nebija slinkums, varējamesties digitālajos izaicinājumos, spēlēs un uzdevumu risināšanā. Izrādās, ka šajā centrā ir pieejami arī bezmaksas velosipēdi ikvienam, kas pilsētu un tās apkārtni vēlas iepazīt nesteidzīgā un veselīgā veidā (it sevišķi - pēc šokolādes baudīšanas!)

Neizpalika, protams, arī foto pauze pie slavenās Šauļu dzelzs lapsas. Ja Viļņa jau gadsimtiem ilgi lepojas ar savu dzelzs vilku, tad Šauļi nolēmuši turēt līdzi un ezera krastā tapusi milzīga dzelzs lapsas skulptūra, kas nu jau ir teju vai obligāta pietura katram pilsētas apmeklētājam.

Tālāk Saules ceļš mūs ved uz Jonišķiem, pēdējo Baltijas pagānu bastionu. Pilsētas TIC pārstāves mums stāsta gan par Basketbola un Tenisa muzejiem, gan par īpašajām apkārtnes dabas takām.

Desmit minūšu brauciena attālumā no Jonišķiem mums pusdienas galdā ceļ Povilo, ar apbrīnojamu aizrautību apveltīts vīrs, kas savu policista mundieri nomainījis pret pavāra priekšautu un ar patiesu mīlestību pret katru savu pagatavoto ēdienu, sagaida viesus savā piemājas virtuvē - restorānā "Povilo". Sivēna cepetis, ābolu sulā marinētas bietītes ietvertas šokolādes glazūrā, pilngraudu auzu plovs ar ananāsiem - gardi gan! (www.povilovirtuve.lt)

Dienas otrajā pusē devāmies uz atjaunoto 19.gs. Tjūdoru stilā celto Žagares muižu, kura no muižnieku vasaras rezidences ir pārtapusi par brīnišķīgu muzeju, kas stāsta par Žagares vēsturi, cilvēkiem un tradīcijām. Muiža ir mājvieta iespaidīgai mednieku trofeju kolekcijai. Muižas viesnīcas 28 numuriņos jaušiem un nejaušiem ceļotājiem tiek piedāvātas arī naktsmājas.

Atgriežoties Latvijā, no 19. gadsimta nonāķam 20. gadsimtā - piedzīvojumu vietā Jelgavā "Nākotnes parks". Šeit bijušajā kolhoza sēklu noliktavā iekārtota bagātīga kolekcija "Laika mašīna" ar industriāliem vintage eksponātiem, ne vienam vien atsaucot atmiņā kolhozu laikus un to mantojumu. Diez vai kāds būs aizmirsis, piemēram, padomju laika zobārsta krēslu, vai mocīšus, ar kuriem jaunieši piepurkšķināja blokmāju pagalmus. Vasaras naktis te var pārlaist ābeļu dārzā, ērti iekārtojoties viesnīcā "Gaziks". Ja māc izsalkums, tad ir iespēja aizdiebt uz kaimiņos esošo "Milzu" čipsu, brokastu pārslu un citu našķu ražotni.

Diena noslēdzās omulīgajā Jelgavas muzejā "Vecpilsētas māja", kas ir viena no retajām ēkām, kam liktenis lēmis pārdzīvot Otro pasaules karu un šobrīd, pēc atjaunošanas, tā ir vērusi durvis apmeklētājiem, apburot tos ar savu likteņstāstu.

Pavasarīgā vakara saulrieta pavadīti, rāmi izstāigājam Jelgavas vecpilsētas ieliņas un šķiramies jaunu ideju iedvesmoti. Esam uzlādēti jaunajai tūrisma sezonai!

Īpaši liels paldies Ivetai Vanagai par pasākuma organizēšanu un iespēju piedalīties šajā gaišajā "Saules ceļā"!

Cieņā
Jūsu Ilze Kriķe

 

 

 

 

 

 

 

 

Daži mirkļi no Saules ceļā redzētā un piedzīvotā